Најава за корисници

Ја заборавивте лозинката?

Колачиња

 

Што е колаче?
Колаче е информација зачувана на Вашиот уред од страна на веб страните кои ги посетувате. Колачињата вообичаено ги зачувуваат Вашите поставки и поставките за веб страната, како што се префериран јазик или адреса. Подоцна, кога повторно ќе ја отворите истата веб страна, интернет пребарувачот ги испраќа назад колачињата кои и припаѓаат на таа страница. Ова и овозможува на веб страната да прикажува информации прилагодени на Вашите потреби.

Колачињата можат да зачуваат широк спектар на информации, вклучувајќи ги и личните информацииј (како што е Вашето корисничко име или email адреса). Сепак, овие информации можат да бидат зачувани само ако Вие го дозволите тоа - веб страниците не можат да добијат пристап до информации кои Вие не им ги давате и не можат да пристапат до други датотеки во Вашиот уред. Зададените активности на зачувување и испраќање на колачињата не се видливи. Сепак, Вашиот интернет пребарувач Ви овозможува сами да одлучите дали барањата за зачувување на колачиња ќе ги одобрите или одбиете, избришете при затворање на интернет пребарувачот и слично.

 

Како да ги оневозможите колачињата?
Со исклучување на колачињата одлучувате дали сакате да дозволите прибирање на податоци на Вашиот уред. Cookie поставките можат да се контролираат во Вашиот интернет пребарувач. За повеќе информации за поставките за колачиња, одберете го интернет пребарувачот кој го користите. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 • Opera (страница на англиски јазик) • Safari (страница на англиски јазик) Ако ги оневозможите колачињата, и натаму ќе можете да ја користите веб страната zadovoljstvozaposlenika.hr, но некои нејзини функционалности нема да Ви бидат достапни.

 

Што се привремени колачиња?
Привремените колачиња или колачиња по сесија се бришат од уредот по затворање на интернет пребарувачот. Со нивна помош веб страните собираат привремени податоци, како ставки и продукти во кошничка.

 

Што се постојани колачиња?
Постојани или зачувани колачиња остануваат на уредот и по затворањето на интернет пребарувачот. Со нивна помош веб страните собираат податоци, како што се корисничко име и лозинка, за да не мора да се најавувате при секоја посета на одредена веб страна. Постојаните колачиња остануваат на уредот со денови, месец, па дури и години.

 

Што се колачиња на прва страна?
Колачиња на прва страна доаѓаат од веб страната која ја посетувате и можат да бидат постојани или привремени. Со помош на тие колачиња, веб страните можат да собираат податоци кои ќе ги користат повторно при следната посета на истата веб страна.

 

Што се колачиња од трети страни?
Колачиња од трети страни доаѓаат од реклами од други веб страни (како што се pop-up рекламите) кои се наоѓаат на веб страната на која се наоѓате. Со нивна помош, веб страните може да ги користат Вашите податоци за маркетиншки цели.

 

Дали Zadovoljstvozaposlenika.hr користи колачиња?
Да, со примарна цел нашата веб страна да Ви овозможи подобро корисничко искуство.

 

Какви колачиња користи Zadovoljstvozaposlenika.hr и зошто?
Привремени колачиња (Session cookies) - при пристап до содржината, коментирање, пријавување и сл. (работи кои мора да ги направите кога се пријавувате со своите податоци на веб страната).

 

Постојани колачиња (Persistent cookies) - за функционалности како што се"Запомни ме" при најава.

 

Дополнители информации во врска со исклучување на колачињата

 

Постојат неколку веб страни за исклучување на колачиња за различни сервиси. Повеќе за тоа, може да прочитате на следните линкови:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/

Pulser.mk користи колачиња за да ви овозможи подобро корисничко искуство. Со продолжување на прелистувањето на страницата, се согласувате со употребата на колачиња. Повеќе за употребата на колачињата можете да прочитате овде